torsdag 13. mars 2008

Billettsalg på bussen -- eller ikke?

Denne uken foregår det en spørreundersøkelse blant alle våre ansatte. Alle blir bedt om å fylle ut et skjema med 22 spørsmål. Eksempler på disse spørsmålene er

  • Hvor ofte tenker du på at du på grunn av ditt yrke som bussfører kan være utsatt for vold, ran og overfall?
  • Hvilken forskjell ville det gjort for deg og din trygghet om du ikke hadde hatt pengeveske?
  • Dersom bussførerne slapp å behandle penger i det hele tatt, i hvilken grad ville det vært bedre for deg?

    Dette er kommet i stand etter et møte som Oslo HMS-senter har hatt med representanter for verneombud, trafikkledelsen, fagforeningene, tillitsvalgte og et utvalg erfarne førere, på initiativ fra Sporveisbussenes Fagforening (en avdeling av Yrkestrafikkforbundet).

    Det er ingen hemmelighet at førerne vil ha pengehåndtering, og dermed billettsalg, ut av bussen. Dette er allerede innført i mange byer det er naturlig å sammenlikne seg med, for eksempel Stockholm (Göteborg er i ferd med å fjerne billettsalg fra bussene).

    Det kan argumenteres for at det er dårlig service å fjerne billettsalget fra bussene, men dette er ikke et spørsmål om god eller dårlig service. Dette er snakk om førernes arbeidsmiljø. Mange førere føler det svært ubehagelig å sitte der med en pengeveske, spesielt når man nærmer seg en øde endeholdeplass en mørk kveld.

    Kamera i bussene har hjulpet endel, og den reelle ransrisikoen har utvilsomt gått ned etter at vi fikk kameraer i bussene, men det hjelper ikke så lenge mange førere føler seg utrygge.

    Jeg støtter aksjonen for å få billettsalget ut av bussene. Hva synes dere lesere?

  • 6 kommentarer:

    Anonym sa...

    Jeg er helt enig i at både penger og billettsalg bør bort fra bussen. (Trikken også, for den saks skyld.) Argumentet om trygghet for sjåførene er soleklart. I tillegg tar salget tid, noe som er irriterende for andre passasjerer.

    Jeg reiser sjelden med buss eller trikk, ettersom jeg bor i sentrum og kan bruke sykkel eller gå for å nå det meste. Et fleksikort har fast plass i lommeboka, noe som fungerer veldig godt for min del.

    Turister som ikke kjenner systemet er heller ikke noe argument, ettersom det, som du sier, er samme system i mange andre byer.

    Øk heller antall steder man får kjøpt de upersonlige klippe/periodekortene og sett billettautomater på flere holdeplasser.

    Anonym sa...

    Jeg hsr ikke fått den undersøkelsen.
    Men klart pengene må ut. Når vi ser hvor grove ran som det er nå for tiden. Det hender at jeg sitter å er litt skeptisk når det sitter 1 persjon igjen med hette genser og hetta er over hode. og vi nærmer oss endeholdeplassen. Blir alltid lettet når den persjonen går av.

    Anonym sa...

    Jeg synes billettsalg bør bort fra kollektivtransporten i det hele tatt:

    -Det brukes alt for mye penger på billettsystemer, se f.eks. på totalkostnaden for det nye digitale billettsystemet som ennå ikke er satt i drift.

    -Gratis kollektivtransport vil gjøre terskelenen for å reise miljøvennlig mye lavere.

    -Man ville kunne si opp / omplassere alle som nå selger billetter eller driver kontroll og dermed spare sekkevis med penger.

    Gustav sa...

    Jeg er enig med senilix.

    Litt informasjon, noen flere billettautomater og vekk med salget ombord. OK, mye informasjon, da. Det største problemet ser jeg godt utenfor sentrum, der det kan være et stykke mellom kveldsåpne Narvesen-kiosker å kjøpe billett i, men sjåførene bør få slippe kontanthåndtering.

    SMS-billett, som i Stockholm, kan jo kanskje være en løsning. Men om det nye flotte billettsystemet kan håndtere noe slikt, er jo en annen sak.

    Anonym sa...

    Trikken i Trondheim (Graakallbanen) har SMS-billett. Uregistrert med belastning via mobilrekninga koster det 36 pr tur, mens om du betaler inn penger på ein konto knytta til din telefon koster det 21 kr pr billett.

    (Enkeltbillettar koster vanlegvis 30 kr i Trondheim, medan billegaste klippekortpris blir ca 21.73 kr.)


    http://www.graakallbanen.no/index.php?Itemid=97&id=163&option=com_content&task=view

    Anonym sa...

    Tiden er inne for å la bussjåføren gjøre det han egentlig skal, å frakte byens befolkning trygt fra et sted til et annet.
    Pengehåndteringen og billettsalget bør skje via automater og på trafikanten.

    Det har vært mange uønskede hendelser ombord i rutebusser landet over grunnet pengeveska. Det sier seg vel selv at det er lite hyggelig å ha tidsregulering langt uti hytti-heiti hvor det verken er gatelys eller folk. Men det kan bli lettere hvis pengeveska forsvinner før en eller annen dust fekter med en kniv eller knytteneve i ansiktet på sjåføren.

    Så svaret blir åpenbart, få pengene vekk fra bussene.