tirsdag 18. november 2008

Anbud på Romerike

Anbudspakker fordelt.

Det store bussanbudet på Romerike ble fordelt på tre operatørselskap.
Styret i Ruter AS (tidligere Oslo Sporveier og Stor-Oslo Lokaltrafikk, som ble slått sammen til ett trafikkselskap) har tildelt kontrakter etter anbudskonkurranse om busskjøring på Romerike.

Anbudet var delt i 6 ruteområder som til sammen omfatter nesten 300 busser og 12 millioner reiser årlig. Kontraktene er samlet verdt i overkant av 400 millioner kroner årlig. 6 busselskap meldte seg på i konkurransen, 3 av dem får nå anledning til å inngå kontrakter med Ruter.

Tildelingene er for hver enkelt kontrakt basert på en samlet vurdering av tilbudenes pris, kvalitet og miljøaspekter, samt tilbydernes gjennomførings-evne. Denne gangen viste det seg imidlertid at tildelingen ville ha blitt den samme om prisen alene hadde vært utslagsgivende.

Den største kontrakten gjelder ruteområde nr 5, som blant annet omfatter busstrafikken mellom Oslo og Lillestrøm, med over 7 millioner reiser årlig. Denne ble vunnet av Unibuss AS.

De nye kontraktene vil innebære et stort kvalitetsløft for busstrafikken på Romerike. Alle ordinære rutebusser blir helt nye, tilrettelagt for universell tilgjengelighet, enten med lav og trappefri innstigning eller med rullestolheis. Klimaanlegg blir standard, og bussene utstyres med de mest miljøvennlige dieselmotorene som finnes på markedet i dag.

Her er en liste over resultatet: (Operatør pr i dag i parantes)

Pakke 1 (Eidsvoll) ble vunnet av Nettbuss (Nettbuss)

Pakke 2 (Nes) ble vunnet av Nettbuss (Nettbuss)

Pakke 3 (Nannestad/Gjerdrum/Skedsmo) ble vunnet av Unibuss (Norgesbuss)

Pakke 4 (Aurskog-Høland/Trøgstad) ble vunnet av Nettbuss (Norgesbuss)

Pakke 5 (Skedsmo/ Lørenskog/ Sørum/ Fet/ Rælingen) ble vunnet av Unibuss (Norgesbuss)

Pakke 6 (Enebakk/Rælingen) ble vunnet av Concordia (Norgesbuss)


Kjøring etter de nye kontraktene starter 1. juli 2009.

Her har Norgesbuss blitt skjøvet helt ut av bildet, og Romerike blir delt mellom Unibuss, Nettbuss og Concordia.

Unibuss er Oslos største busselskap, og kjører ca 80% av busstrafikken i Oslo. Unibuss overtok også all kjøringen i Tønsberg fra Nettbuss med virkning fra 1.januar i år, og med dette stykket av Romerike-kaken har de blitt av betydelig størrelse også utenfor Oslo.

4 kommentarer:

Simen sa...

Skal det slutte helt å gå busser i Ullensaker nå? :)

Scott sa...

Mulig. Håper ikke det. Det er iallefall 100% opp til trafikkselskapet. I dette tilfellet Ruter AS (I Tønsberg er det Vest-viken som står for rutenettet, og som kuttet i rutetilbudet) Unibuss er kun busselskapet. Kuttet i rutenettet vil i så fall bli gjennomført uavhengig av hvilket busselskap som kjører.

Anonym sa...

Vil tro at bussene i Ullensaker enten ligger under ruteområdet "Nes", eller under "Eidsvoll".

Scott sa...

Mye mulig.. det endrer uansett ikke mitt forrige svar. Det er trafikkselskapet som bestemmer hvor bussene kjører, hvor ofte bussene kjører, og hvilke type buss som kjører... - Uansett hvilket busselskap som betjener den aktuelle bussruten.