onsdag 4. november 2009

Er du myk trafikant? Les her!

Vinteren er like rundt hjørnet. Det blir tidlig mørkt, våte veier stjeler mesteparten av lyset fra gatelykter og billys, og resten blir reflekser i veien som gjør det vanskelig å se. Tiden før snøen kommer er den mørkeste på hele året.

I Stjørdal omkom en 16-årig syklist i ettermiddag da han ble påkjørt mens han skulle krysse veien. Les om saken her og her. Ulykken skjedde ved 16-tiden, og kanskje trodde 16-åringen at det fremdeles var lyst nok til at han var lett å se.

Det er en tragisk ulykke, og jeg føler sterkt med alle de involverte. Som yrkessjåfør kan jeg allikevel ikke unngå å legge merke til at sykkelen ser ut til å være svært sparsommelig utstyrt når det gjelder lys og reflekser.

Motorkjøretøyer er normalt godt utstyrt med både lys og reflekser, og dermed lette å se. Syklister og fotgjengere er til gjengjeld svært vanskelige å se i skumring og mørke, spesielt om det er mange andre bevegelige lys til stede (for eksempel i en bygate).

Det er påbudt for syklister å bruke lys i mørke og usiktbart vær. Strafferammen er, som i dette tilfellet, dødsstraff.

Som fotgjenger bør du også passe på å ha refleks, helst dinglende, på begge sider -- også om du går på fortauet i byen.

1 kommentar:

Scott sa...

Flott skrevet, Bussemann.
Jeg er ofte ut og går tur sammen med kjærringa på kveldstid, og vi har på oss refleksvester begge to. Møter mange, både to- og fir-bente turgåere og syklister uten lys og reflekser. Det er stort sett veldig sparsomlig med reflekser ute for tiden. Men ikke alle er like glemsomme på dette området: Så en dame i forrige uke som hadde refleksvest både til seg selv og hunden :) Veldig smart.