lørdag 10. mai 2008

To alvorlige hendelser

Den siste uken har to alvorlige hendelser hvor bussen er innblandet funnet veien til avisoverskriftene i Oslo.

Den ene hendelsen fant sted der 30-bussen kjører ut fra Herslebs gate og inn i Trondheimsveien retning sentrum. På et eller annet vis har bussen kollidert med en syklist:



I følge avisartikkelen ble syklisten påkjørt i fotgjengerfeltet. Jeg vil på rent generelt grunnlag minne om at syklister IKKE har fotgjengerens rettigheter i et fotgjengerfelt.

Dette er et lyskryss hvor bussen kjører svært sakte selv når man er så heldig å slippe å måtte stoppe for rødt lys. Det ser kanskje ikke slik ut for folk uten erfaring med å kjøre store kjøretøyer, men i dette krysset er det svært trangt. Rette vedkommende hos oss forsøker, så langt resultatløst, å få ansvarlig myndighet til å flytte stopplinjen (der den røde personbilen står) lenger unna krysset. Vi håper det skjer noe før sommeren, for da begynner det å gå leddbusser på linje 30...

Jeg vet ikke hvor syklisten kom fra, og skal derfor ikke forsøke å mene noe om hendelsesforløp eller skyld. Det er dette politiet er ansatt for å gjøre.

Føreren ble fratatt sertifikatet på stedet. Dette er en praksis som fagforeninger i hele transportbransjen er sterkt imot. (enda en link her) Nylig ble også politiet dømt til å erstatte tapt arbeidsinntekt samt betale oppreisning til en sjåfør som var uten sertifikat i 11 dager (dessverre ingen link her, leste det i et fagforeningsblad og finner det ikke på nettet).

Den andre hendelsen skjedde noen dager senere, litt lenger borte i Trondheimsveien, da en syklist ikke fikk lov til å ta med seg sykkelen sin på en overfylt 31-buss. Det kom til munnhuggeri mellom syklisten og sjåføren, før syklisten til slutt gikk til angrep på sjåføren:



Her står bussen og sperrer all trafikk i kollektivfeltet i Trondheimsveien midt i ettermiddagsrushet, mens syklisten blir arrestert og tiltalt for ordensforstyrrelse, vold mot offentlig tjenestemann og legemsbeskadigelse. Sjåføren var ikke i stand til å kjøre videre etter angrepet.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Ang. stopplinjer som burde vært flyttet lengre vekk fra krysset: Det du beskriver fra krysset Trondheimsveien/Herslebs gate er ikke noe særfenomen for lyskryss. I vanlige kryss som ikke er lysregulert er dette et stort problem (iallefall her i Stavanger) at bilistene kjører på og gir driten i om bussen er avhengig av plassen for å komme rundt hjørnet. Dette er en ukultur blant svært mange, heldigvis er det høflige enkeltsjåfører som faktisk skjønner at kryssventing gir forsinkelser for bussen.

Ang førerkortbeslag: Jeg er enig i at det er situasjoner hvor politiet er vel raske med å ta beslag i førerkortet på stedet. Da tenker jeg spesielt på situasjoner hvor man ikke har klarlagt hendelsesforløpet og hvem som er skyld i hendelsen. Men, selvsagt, i situasjoner hvor det viser seg at sjåføren ikke har vært aktsom nok, noe som videre fører til sammenstøt, er det korrekt å beslaglegge førerkortet.

Syklisten som ikke fikk ha med sykkelen: Dette viser bare at det er enkeltindivider i samfunnet som helst burde vært murt inne i et mørkt rom. Det er vesentlige mangler dersom man tror at man kan ta med sykler og barnevogner på en buss som er fullstappet allerede. Og når man attpåtil ikke aksepterer et nei... at det går an!

Ha en fortsatt riktig god aften (enten det er bak rattet eller ved tastaturet:)

bussemannen sa...

Krysset er betraktelig trangere enn det ser ut til. Det er et kollektivfelt til venstre for den røde bilen (i samme retning)...

God aften skal være, likeså!

Gustav sa...

Jeg skal heller ikke spekulere for mye i hva som har skjedd i Herslebs gate, men ut fra bildet kan det se ut som ei typisk høyresvingulykke. Jeg vet ikke hvordan blindsona er på en buss, men det skjer ihvertfall en del (alvorlige) sykkelulykker hvert år der syklisten har vært i blindsona til en lastebil som svinger til høyre.

Anonym sa...

Det er vel som kjent to sider (minst) av en sak. Jeg har ikke noe grunnlag til å uttale meg om denne syklisten/sjåføren, men vil bare minne om det. Det er lett å stå på sidelinja og si at noen (i dette tilfellet syklisten) er klin gæærn og oppførte seg som en idiot (vold er IKKE akseptabelt!), men det kan ha skjedd mye i forkant av episoden (uhøflig/frekk/likegyldig/ufordragelig fører, tidligere dårlige erfaringer etc.) som ikke kommer frem i denne saken.

Presiserer at jeg ikke taler noens sak her, men ønsker bare å påpeke dette med flere perspektiver av en episode. Håper det går bra med sjåføren nå, og at dette hører til sjeldenhetene for dere bussjåfører.

Vennlig hilsen leser

bussemannen sa...

Ja, dette med at det kom til munnhuggeri er ikke flatterende for sjåføren.