lørdag 24. mars 2007

Fall i bussen ved lav hastighet

Jeg skrev i sin tid på VG Blogg om en gang jeg holdt på å få fall i bussen på grunn av en syklist, og at syklisten ikke oppfattet hva som skjedde og bare syklet videre.

I dag var det et alvorlig fall i en 54-buss. Det var ikke jeg som kjørte, men jeg har fått en god forestilling om hva som skjedde etter å ha snakket med flere som var tilstede, deriblant sjåføren.

Linje 54 skal fra Storgata og opp i Hausmannsgate. Da krysser vi både trikkesporet og et kollektivfelt. Når det står en trikk på holdeplassen Hausmannsgate retning sentrum, er det spesielt vanskelig å se om det kommer noen i kollektivfeltet. Vi er derfor svært forsiktige, og det er bare såvidt bussen siger når vi kommer her og skal svinge opp i Hausmannsgate.

Den uheldige 54-bussen var i ferd med å bevege seg fra Storgata og opp i Hausmannsgate. Det sto en trikk på holdeplassen, så han tok det svært forsiktig. Lørdag ettermiddag med pent vær, det betyr at bussen er stappfull, med mange stående passasjerer. Siden bussen nesten ikke er i bevegelse, er det fort gjort at folk ikke holder seg så veldig fast.

Plutselig kommer det en taxi i stor fart i kollektivfeltet. Bussen har vikeplikt for taxien. Siden taxien kommer veldig fort, må bussen bremse hardt. Selv om bussen nesten står i ro idet bussjåføren bremser, blir det fall i bussen. En uheldig passasjer som står rett bak føreren uten å holde seg fast, stuper forover og slår ansiktet i vekslebrettet.

Dette ble en alvorlig ulykke. Den uheldige passasjeren ble kjørt bort i en ambulanse for fulle sirener. Politiet opptok forklaring av sjåføren og flere av passasjerene i bussen.

Taxien?

Han oppfattet ikke at noe skjedde, så han kjørte videre som om ingenting var skjedd.

2 kommentarer:

Anonym sa...

ja, hadde ikke bussen vikeplikt for taxien?? Da skal det vel strengt tatt ikke være nødvendig å 'bråbremse' - uansett hvor lav hastighet bussen hadde. VIkeplikt er vikeplikt (selv om ikke alle bilister skjønner dette når busser er på vei ut fra holdeplasser)

bussemannen sa...

Ja, bussen hadde vikeplikt, det skrev jeg.

Jeg er spent på hvorfor du mener at det "strengt tatt ikke" er nødvendig å bråbremse i en slik situasjon. Taxien kom i stor fart, og veldig brått på. Hva ville du ha gjort? Har du kjøreerfaring med tunge kjøretøyer med trykkluftbremser? Jeg anslår en vekt på 20 tonn på bussen i denne situasjonen.