fredag 13. april 2007

Sikkerhetstiltak mot syklister?

Politiken.dk har en artikkel om lastebilsjåfør Clasen og hans oppfinnelse for å bedre sikkerheten på danske veier.

Ifølge Politiken er det i Danmark årlig 10 dødsfall og 30 skadde syklister pga. ulykker med høyresvingende lastebiler.

Løsningen på problemet er funnet: en alarm som advarer fotgjengere og syklister med lys og lyd ved høyresving. Men i den danske lovgivningen er det ikke rom for å benytte lydsignal for dette formålet.

Ved første øyekast virker dette som en god løsning (oppfinneren hevder at det vil gi en betydelig reduksjon i antallet ulykker), men jeg frykter at dette kan bli nok en sovepute for uoppmerksomme sjåfører (gi signal og glem resten, liksom). Jeg ser at oppfinneren er klar over det mulige problemet, men han later til å ha gått glipp av en annen problemstilling.

Jeg er ikke så godt kjent med hvordan det er i Danmark, men i Norge gis det sjelden tegn ved høyresving! Hvis et lydsignal skulle virke, så ville det kanskje hjelpe mer å få folk til å gi et hint i det hele tatt. Det gjelder selvsagt ikke bare bilistene, selv om det i norsk rettspraksis er der hovedansvaret hviler.

Et annet problem er at det i trafikken også er en del personer som ikke hører så godt som alle andre. Det er folk med svekket hørsel både til fots og på hjul. Svekket hørsel betyr ikke nødvendigvis at alle lyder blir svakere, men kan også bety at det er vanskelig å plassere lyder, eller at det er vanskelig å oppfatte en enkeltlyd blant mange. Vi har allerede flere morsomme varianter av pipelyder fra ryggende biler, fotgjengeroverganger for svaksynte og blinde, tuting, osv., men heldigvis(?) lite lyd fra sykkelbjeller. Vil det gå bra med enda en lyd?

Misforstå meg rett: det kan være fint med ekstra varsling, men mye mer kan vinnes dersom man starter med å overholde Vegtrafikkloven §3 og i Trafikkreglene §14.

5 kommentarer:

bussemannen sa...

Jeg ser for meg at løsningen er bakvendt av hva den burde ha vært. Det burde være mulig med en sensor som varsler fører når det kommer noe opp på siden av lastebilen.

Unknown sa...

Det blir sikkert stas på vei med flere felter i hver retning.

bussemannen sa...

Man trenger selvsagt et system som kan skille mellom syklister og biler.

Anonym sa...

Løsning: Forby sykler! Ta bussen istedet...

bussemannen sa...

Jøss. Hei, Eva ;)

Nå skal jeg lese bloggen din.