onsdag 3. september 2008

De vanskelige skiltene

I forbindelse med oppgradering av trikkesporet på Stortorvet, ble det et nytt kjøremønster noen dager. Dette ble skiltet blant annet med disse blå, runde skiltene med en pil som viser hvilken side av skiltet man skal passere på.

At taxinæringen ikke bryr seg om slike skilter, ser vi hver dag i Storgata. Og også på Stortorvet:



Alle de andre bilene på dette bildet, de som så (og respekterte) dette skiltet, overså/respekterte ikke skiltet om "forbudt for motorkjøretøyer unntatt buss og taxi" litt lenger nede i gata.

Men for all del, det var ikke bare taxier som kjørte feil der. Tvertimot, jeg så massevis av folk som kjørte feil. Noen av disse var så uheldige å møte motgående trafikk midt inni der:



Spesielt hver gang det sto en trikk og ventet på grønt lys var det mange som kjørte feil. Fra den andre siden ser det slik ut:

4 kommentarer:

Øyvind sa...

Som trikkefører kan jeg bekrefte at det er et utrolig lite mindretall av bilister som ser hvilken vei skiltet peker.

De dagene skiltet pekte som bildene dine viser, var det ganske så riktig MANGE som kjørte feil. Sikkert av gammel vane.

Nå er skiltet tilbake slik det stod før gravingen, altså det peker andre vei, og det kjøres LIKE mye feil nå... Det er helt utrolig at så mange ikke ser skilt!

Eva-Lilla sa...

Folk er så opptatt av å snakke i mobilen, følge med på GPSen, se på DVD og div. andre tekniske duppedingser i bilen, at de har ikke tid til å se på skilter...

Anonym sa...

Haha, sinnsykt artige bilder. Se ikke bort fra at du får en henvendelse fra trafikklærerstudenten om en stund, om tillatelse for bruk av bildene i en skoleoppgave :)

Skjønner forsåvidt at det er et irritasjonsmoment, samtidig må det være deilig å lære seg å ikke bli irritert over det. En irritert sjåfør kan fort bli en uoppmerksom sjåfør.

Sendte noen bilder til diverse taxi-selskaper etter en runde i byen i fjor. Oslo Taxi var de eneste som svarte - og oppfordret til å sende flere. De var svært interessert i å luke ut aggressive sjåfører.

Samtidig må vi nok innse at menneskehjernen ikke har kommet så langt at det å prioritere trafikkregler er hardt når man har en forretningsmann hengende over skulderen som skal rekke et tog eller en båt. Det er faktisk menneskelig. Antagelig vil man oppleve at grensen for hvor store friheter man kan ta seg øker med manglende "bakkekontakt", altså tilbakemeldinger på uvettig kjøring. En sjåfør som bestandig kjører på rødt vil ha mindre sperre for å gjøre andre uvettige ting, fordi "buffersonen" blir mindre.

Det finnes (selvfølgelig) mange glimrende taxisjåfører, spesielt i Oslo Taxi. F.eks. A27 som konsekvent bruker sikkerhetsbelte og overholder vikeplikten - med et SMIL :)

Anonym sa...

(fortsett å skrive, liker å lese betroelsene!)